Wat kan ik verwachten bij deze show!

Welke klassen zijn er?


- Baby klasse: 3 tot 6 maanden
- Puppy klasse: 6 tot 9 maanden
- Jeugdklasse: 9 tot 18 maanden 

- Jonge honden klasse: 15 tot 24 maanden
- Open klasse: vanaf 15 maanden
- Veteranen klasse: vanaf 8 jaar

 

- Koppelklasse * 

- Kind hond klasse  (3jr t/m 14jr)

 

* zelfde ras en dienen beide ingeschreven te zijn, hoeven niet van 1 eigenaar te zijn.

 

De klassen zullen worden onderverdeeld in Ras en Rasloos.

 

Wat houd Ras en Rasloos in, en hoe worden deze gekeurd?

 

Een Rashond met stamboom, dit hoeft niet persee een FCI stamboom te zijn, bij de keuring wordt er gekeken naar de rasstandaard.

Een Ras hond zonder stamboom is een zuiver ras waarvan 1 of beide ouders bijvoorbeeld een stamboom heeft. 

 

Rasloos is een kruizing tussen 2 rassen. Hierbij wordt er gekeurd op het ras waar de hond het meest op lijkt of het is een kruizing van diverse rassen waarvan nagenoeg niet meer achterhaald kan worden welke exact. Hierbij wordt gekeurd op stand, gangwerk, vacht etc.

 

 

Zijn er Ere-keuringen en hoe ziet dit eruit?

 

Jazeker, er zijn uiteraard ook Ere-keuringen. Alle nummers 1 uit alle klassen strijden voor Beste van de Show.

 

 

Wat wordt er van mij en mijn hond verwacht in de ring?

 

Uw hond moet bij voorkeur netjes mee lopen aan de riem en kunnen stil staan zodat de keurmeester uw hond goed kan beoordelen. Natuurlijk begrijpen wij dat het voor veel honden en baasjes de eerste keer is dat zij een show lopen en zullen wij de hond, als hij/zij enthousiast is of juist iets bang, daar niet op afrekenen.

 

Als u aan de beurt bent wordt uw nummer omgeroepen door de ringmeester en heeft u een aantal minuten om u samen met uw hond in de ring te voegen. U staat dan, bij voorkeur in staande positie, samen met uw hond op een rijtje met een aantal andere honden uit dezelfde klasse. Dit is voor de keurmeester om een goede eerste indruk te krijgen van de honden. U zal vervolgens van de keurmeester het signaal krijgen om met zijn alle een rondje te gaan lopen door de ring. Na het rondje verzameld u zich weer in een rij. Daarna worden alle honden individueel gekeurd. U wordt gevraagd om naar voor te komen of de keurmeester komt naar u toe. De keurmeester zal u vragen of hij/zij de hond mag benaderen en /of betasten. De keurmeester zal naar de tandjes en het lichaam van de hond kijken. Hierna zal de keurmeester zijn/haar bevingen doorgeven aan de schrijver. Vervolgens zal gevraagd worden om individueel een rondje te lopen en/of in een rechten lijn van of naar de keurmeester toe om een optimaal beeld te krijgen van het gangwerk en de balans. Dit hoeft niet perfect VOLGwerk te zijn, het gaat echt om het GANGwerk. Hierna mag u zich weer bij de rij aansluiten en is de volgende aan de beurt. Nadat elke hond individueel is gekeurd zal er nog 1 maal een gezamenlijke ronde gelopen worden waarna de keurmeester enkele honden zal plaatsen achter de plaatsingsbordjes.

 

 

Zijn dit de enigste prijzen die er te winnen zijn?

 

Nee! Er zijn meerdere prijzen te winnen. U en uw hond komen, ongeacht de leeftijd en klasse, in aanmerking voor de volgende prijzen:

 

- Raddraaier van de show

- Slaapkop van de show

- Dwarsligger van de show

- Enthousiastste koppel van de show

- Pretletter van de show 

- Nieuwsgierigste aagje van de show

- Grootste joeler van de show